Vroeger werd voor de tint aan het eind van het lichtspectrum meestal de technische term "violet" gebruikt. De golflengte van het licht van dit violet ligt tussen 380-430 nm (nanometer). Tegenwoordig is het echter meer gebruikelijk geworden in de technische literatuur om deze subtractieve secundaire hoofdkleur "blauw" te noemen, vooral ook omdat in de beeldschermtechniek een benadering wordt gebruikt die meer naar het cyaan neigt. Dit laatste betekent ook dat op een standaardmonitor de correcte kleur niet zeer verzadigd kan worden weergegeven. De golflengte die daarna komt in het elektromagnetisch spectrum, het ultraviolet, kan niet door mensenogen worden gezien.
Roze is een kleurnaam die zowel gebruikt wordt voor een lichte kleur rood (dus rood met een hoge intensiteit) als voor licht (intens) en verzadigd magenta. Het is een tertiaire kleur, als we daaronder ook kleuren van hoge intensiteit verstaan. De kleur is genoemd naar het Franse woord voor roos en de spellingsvariant "rose" is nog steeds zeer gebruikelijk. Roze wordt als kleur gebruikt voor een baby, als dat een meisje is. Jonge meisjes (van ongeveer 5 tot 10 jaar) spreekt de kleur roze erg aan, en speelgoed voor deze doelgroep is dan ook vaak roze, of in roze verpakt. Roze wordt ook gebruikt als symbool voor homoseksualiteit in de vorm van een roze driehoek, een teken dat voor het eerst gebruikt werd door de nazi's en uitgroeide tot een geuzenteken. Als iemand op een roze wolk leeft, is deze persoon erg gelukkig. Hij of zij ziet de wereld dan door een roze bril, waardoor de minder gelukkige kanten gemaskeerd worden. Zou men overigens in werkelijkheid een bril met enigszins roze getinte glazen opzetten dan compenseert de menselijke kleurperceptie hiervoor zodat alle kleuren nog steeds normaal lijken. Roze mag als liturgische kleur op zondag Gaudete en zondag Laetare gebruikt worden in de streken waar dit gebruikelijk is.
De extraspectrale kleur paars In de omgangstaal wordt ook een groot aantal extraspectrale tinten tussen magenta en "blauw" violet of paars genoemd. Deze tinten zijn extraspectraal omdat ze niet worden veroorzaakt door licht van één bepaalde golflengte maar door een menging van rood en blauw licht. Paars is de complementaire kleur van groengeel. De kleur paars wordt meestal gezien als iets "roder" dan het eigenlijke violet; purper is een nog warmere kleur, soms overeenkomend met magenta; de naam purper stamt uit de Klassieke Oudheid van de kleurstof purper en duidde toen een zeer grote kleursector aan. Het Engelse purple is van purper afgeleid maar komt in betekenis overeen met het Nederlandse "paars". Het woord violet is afkomstig van de Franse naam voor het viooltje en het veel oudere woord paars van de Oudfranse naam voor de perzik.