We waren op vakantie in Duitsland toen we - door het wat slechtere weer- vanuit Brandenburg een stadstripje naar Magdeburg maakten.
Daar hebben we een heel apart gebouw gezien- en bij navraag- nazoeken bleek het een gebouw ontworpen door architect Hundertwasser.

Heel apart.. maar of ik het mooi vind? Je raakt niet uitgekeken!!!

Friedensreich Hundertwasser (15 december 1928 – 19 februari 2000) was een Oostenrijks kunstenaar en architect; vooral bekend van de door hem ontworpen kleurrijke gebouwen. Hij was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

Biografie
Hundertwasser werd geboren te Wenen, als Friedrich Stowasser. Als kind genoot hij onderwijs aan een montessorischool, waar zijn opvallend gebruik van kleuren al door leraren werd opgemerkt. In 1943 werden 69 joodse familieleden door de nazi's afgevoerd en omgebracht. In 1948 studeerde hij drie maanden aan de Weense kunstacademie. Feitelijk was hij dus autodidact. Toen hij in 1949 ontdekte dat "sto" of "sta" in de Slavische talen "honderd" betekent, bedacht hij zijn pseudoniem. In de periode 1949 tot 1951 maakte Hundertwasser uitgebreide studiereizen naar Parijs, Marrakech, Tanger, Tunis, Italië en Spanje. In 1953 stelde hij zijn kunsttheorie van het transautomatisme op. Reeds vanaf de jaren '50 verzette Hundertwasser zich tegen het rationalisme in de architectuur, die naar zijn idee te weinig oog heeft voor de mens. In 1962 brak Hundertwasser door met zijn bijdrage aan de Biënnale van Venetië. In 1967 en 1968 baartde hij opzien door naakt een betoog over zijn ideeën af te steken. In de jaren '80 bepleitte hij de ecologische architectuur en werden voor het eerst gebouwen naar zijn ideeën gerealiseerd. Hij overleed op 71-jarige leeftijd aan boord van de Queen Elizabeth II in de Stille Oceaan ter hoogte van Nieuw-Zeeland aan een hartaanval.

De kunst van Hundertwasser

De schilderijen van Hundertwasser kenmerken zich door het uitbundig gebruik van kleur, het gebruik van klein omkaderde vlakken en parallelle (maar niet rechte) lijnen, een fascinatie met de spiraal en ontbreken van rechte lijnen. Naast abstracte schilderijen maakte Hundert gestileerd figuratieve schilderijen met als belangrijkste onderwerp gebouwen. Naarmate zijn interesse voor architectuur toeneemt, begint hij ook meer maquettes te bouwen.

De architectuur van Hundertwasser

Kenmerkend voor Hundertwassers achitectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Veelal maakt een toren(tje), met daarbovenop een ui-vorm deel uit van door hem ontworpen gebouwen. Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak. In zijn zijn werk zijn invloeden van Antoni Gaudí en jugendstil te vinden.
Vanuit Hundertwassers architectuurfilosofie was een huis de derde huid.
Enkele van de praktische ideeën van Hundertwasser waren:

* De boomhuurder: Een vanuit een binnenbalkon naar buiten groeiende boom die de zomers schaduw geeft en de lucht zuivert en in de winter het licht gewoon doorlaat.
* Zuivering van het afvalwater van een gebouw door aan de gevel hangende bakken waterzuiverende planten.
* Het vensterrecht: Het recht van huurders om de dat deel van de gevel naar eigen smaak te veranderen dat ze uit het raam leunend bereiken kunnen.
* De oogsnede: Halfondergrondse gebouwen die eruitzien als het aardoppervlak een biljartlaken is waarin een snede is gemaakt en dan aan één zijde is opgetild. De zichtbare gevel is dan oogvormig. Dit idee is uitgevoerd in het door Hundertwasser ontworpen kuuroord.

Gebouwen van Hundertwasser
Enkele gebouwen naar zijn ontwerp zijn:

* Het in 1986 geopende (volks) wooncomplex Hundertwasserhaus te Wenen.
* Het in 1993 geopende wooncomplex "In den Wiesen" te Bad Soden am Taunus.
* Het in 1994 gebouwde woon- en winkelcomplex "Wohnen unterm Regenturm" in Plochingen.
* Het in 1997 opgeleverde hotel en kuuroord te Blumau.

Naast het ontwerpen van nieuwe gebouwen heeft Hundertwasser zich vooral veel bezig gehouden met het radicaal veranderen van bestaande gebouwen. Deze opknapbeurten geven hem de bijnaam gebouwendokter. Enkele voorbeelden zijn:

* St. Barbarakerk, Bärbach, 1988
* Snelwegrestaurant Bad Fischau 1990
* Afvalverbrandings-stadsverwarmingscentrale Spittelau, Wenen 1992

In oktober 2005 is Die Grüne Zitadelle, met luxe hotel in Magdeburg (Duitsland) officieel in gebruik genomen.